همه چیز درباره بورس تهران | قسمت اول

برای کسانی که به دنبال افزایش بازدهی دارایی خود هستند ” بورس ” یک گزینه جذاب بنظر میرسد. اما بسیاری از مردم به دلیل عدم اطلاع از قوانین و فضای کلی بازار بورس، همواره بورس را یک بازار پیچیده میدانند. فارغ از اینکه سرمایه گذاری و کسب سود مداوم در بورس نیازمند تخصص و تجربه است باید بدانیم قبل از تخصص نیازمند یک فهم کامل از موضوع هستیم.
در یک سلسله نوشتار با عنوان ” همه چیز درباره بورس تهران ” سعی داریم مطالب مورد نیاز یک فعال تازه وارد به بورس را به اختصار بیان کنیم .
بازار بورس اوراق بهادار
- بورس تهران از سال 1346 فعالیت خود را آغاز کرد.
- تاکنون بیش از 500 شرکت در بورس و فرابورس ایران پذیرفته شدند و سهام آنها مورد معامله قرار میگیرد.
- شرکت های سهامی خاص با طی مراحل سخت گیرانه ای میتوانند مجوز عرضه بخشی از سهام خود در بازار بورس را اخذ کنند و به سهامی عام تبدیل شوند.
- شرکت های پذیرفته شده در بورس باید سودآور باشند و براساس قوانین سازمان بورس به صورت پیوسته گزارش هایی از عملکرد خود را در اختیار عموم قرار دهند.
- سازمان بورس شرکت های پذیرفته شده را ناشران اوراق بهادار میداند و در مکاتبات خود از عنوان ” ناشر ” برای آنها استفاده میکند.
- تمامی ناشران اوراق بهادار اطلاعات و گزارش های مربوط به عملکرد خود را طبق زمان بندی ارائه شده توسط سازمان بورس در مورد نیاز را در سایت کدال به آدرس codal.ir منتشر میکنند در غیر این صورت طبق قوانین با آنها برخورد میشود که میتواند منجر به لغو پذیرش و اخراج از بورس شود.
- شرکت های بورسی باید اطلاعات تمامی تحولات شرکت خود را در سامانه کدال منتشر کنند که به این کار شفاف سازی میگوند.
- سازمان بورس برای کنترل بر شرکت ها ناظرانی را استخدام میکند که وظیفه آنها نظارت بر رعایت قوانین توسط شرکت های پذیرفته شده است. ناظران با اختیاراتی که از طرف سازمان بورس دارند میتوانند معاملات یک شرکت در بورس را متوقف کنند و از آنها درخواست ارائه گزارش و شفاف سازی کنند.
- شرکت هایی که با پذیرش در بورس به سهامی عام تبدیل شده اند باید تمام قرارداد ها و تحولاتی که بر سود و زیان آنها موثر هستند را به اطلاع عموم برسانند.
- عدم گزارش تحولات و یا درز اطلاعات نهانی به بیرون از شرکت مجازات سختی را برای شرکت در پی خواهد داشت.
بازار سرمایه یا بورس؟
- در قرن پانزدهم میلادی هسنه اولیه معاملات اوراق بهادار در مقابل منزل « فندر بورس » در بلژیک شکل گرفت.
- بورس یک کلمه فرانسوی است.
- در ایران منظور از بورس بیشتر معاملات سهام شرکت ها است اما باید بدانیم در ایران، بازار معاملات سهام شرکت ها تنها یک بازار از مجموعه بورس هایی است که تحت عنوان بازار سرمایه فعالیت میکنند. به عبارتی دیگر بازار سرمایه یک بازار برای سرمایه گذاری و داد و ستد است. بخش مهمی از بازار سرمایه درگیر معامله سهام شرکت است اما بازار سرمایه ابزار متنوعی برای داد و ستد کالا ها، اوراق بدهی و مشارکت و … ارائه میکند که تمامی فعالان اقتصادی به فراخور نوع فعالیت خود میتوانند از آن استفاده کنند.
انواع بورس در ایران
بازار سرمایه در ایران یک متولی و قانون گذار به نام ” سازمان بورس و اوراق بهادار ” دارد که در قانون یک سازمان غیر دولتی محسوب میشود.
شورای عالی بورس که متشکل از 10 عضو است که اکثر آنها مقامات دولتی هستند رئیس سازمان بورس را انتخاب میکنند.
دوره ریاست بر سازمان بورس محدودیت زمانی ندارد و ریاست سازمان میبایست برای شرکت های زیر مجموعه سازمان یک مدیر انتخاب کند و سیاست های کلی سازمان را در بورس های زیر مجموعه اعمال کند.
سازمان بورس متشکل از 4 بورس است:
- بورس اوراق بهادار
- بورس کالا
- بورس انرژی
- فرابورس
هر یک از بورس ها به عنوان یک شرکت مستقل به ثبت رسیده اند و دارای هیات مدیره و سازوکار اجرایی مخصوص به خود هستند.
اگر بخواهیم یک تعریف ساده از تفاوت سازمان بورس و شرکت بورس داشته باشیم باید بدانیم ؛ شرکت بورس وظیفه اجرای تمام عملیات مربوط به معاملات سهام را دارد و سازمان بورس وظیفه نظارت و وضع قوانین را دارد.
شرکت های زیر مجموعه سازمان بورس
- شرکت بورس و اوراق بهادار
- شرکت بورس کالا
- شرکت بورس انرژی
- شرکت فرابورس
- شرکت سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه
- شرکت مدیریت فناوری بورس تهران
- شرکت مدیریت دارایی بورس
- کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار
- کانون نهاد های سرمایه گذاری
- شرکت انتشارات بورس
- شرکت اطلاع رسانی و خدمات بورس
- پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه
دیدگاهتان را بنویسید