رونق عرضه ها گروه زراعت و دامپروری

شرکت کشت و دام پروری فکا ” زفکا ” به عنوان پنجمین شرکت از گروه زراعت و خدمات وابسته، در سال جاری روز چهارشنبه 1397/11/24 به صورت عرضه عمومی وارد بازار سرمایه میشود.
تاریخچه شرکت کشت و دامپروری فکا
شرکت کشت و دامپروری فکا در سال 1357 در زمینی به وسعت بیش از 160 هکتار افتتاح شد. این مجموعه دارای سه واحد به شرح زیر می باشد:
- واحد شماره یک کشت و دام فکا با مساحت 6 هکتار به ظرفیت 3700 راس دام مولد.
- واحد شماره دو با مساحت 6 هکتار به ظرفیت 1800 راس دام مولد.
- واحد شماره سه تلیسه با مساحت 4 هکتار به ظرفیت 3000 راس دام.
ظرفیت تولیدی شرکت
- تولید گوساله های حاصل از برداشت تخمک و انتقال جنین با ظرفیت سالیانه 200 راس.
- تولید سالیانه 60 هزار تن شیر خام.
- فروش 2500 راس گوساله نر معمولی و دو بهره گوشتی و شیری.
- ظرفیت فروش سالیانه 2000 قطعه جنین منجمد.
- ظرفیت فروش 800 راس تلیسه آبستن.
- ارائه سالیانه 180 راس گوساله نر ممتاز.
وضعیت صنعت دامپروری در کشور
اگر نگاهی به کشور های پیشرفته در زمینه دامپروری و لبنیات در دنیا بیاندازیم متوجه اهمیت و درآمد سرشار این صنعت خواهیم شد.
اما در ایران به علت سیاست های دولتی حاکم بر این صنعت، اثری از بازار آزاد دیده نمیشود و تنها تصمیم دولت میتواند افزایش نرخ محصولات را تایید کند.
براساس آمار های منتشر شده دامداری های صنعتی کشور در سال 1395 بیش از 4 میلیون و 800 هزار تن شیر خام تولید کرده اند اما با توجه به افزایش جمعیت گاو های شیرده کشور این مقدار در سال 1396 به 5 میلیون و 200 هزار تن رسیده است.
با توجه به افزایش جمعیت گاو های شیر ده در کشور، به طور متوسط هر سال 7 تا 8 درصد افزایش تولید شیرخام را شاهد هستیم.
در سال 96 بیش از 10 میلیون تن شیرخام در کشور تولید شده که سهم دامداری های صنعتی بیش از 50 درصد بوده. دامداری های صنعتی 80 درصد از نیاز کارخانجات لبنی کشور را مرتفع میکنند و 20 درصد از آن سهم دامداری های سنتی است.
افزایش نرخ ارز و جذابیت صادرات
با تداوم افزایش نرخ ارز، شرکت های لبنی و حتی تولید کننده شیرخام تمایل بیشتری به صادرات داشته اند. براساس آخرین آمار های منتشر شده ایران در سال 1396 بیش از 1 میلیارد دلار انواع محصولات لبنی را صادر کرده است.
اما صادرات دام زنده در کشور چندان رواج ندارد و البته قوانین سختگیرانه ای برای آن وجود دارد.
افزایش قیمت گوشت قرمز
یکی از نگرانی ها تداوم افزایش قیمت گوشت قرمز در کشور است که میتواند از جمعیت گاو های گوشتی بکاهد.
اما کارشناسان این نگران خاصی از بابت این موضوع ندارند و بر این باور هستند که یک دام دار گاو شیرده خود را که درآمد پایدار و ثابت ایجاد میکند را برای فروش گوشت به کشتارگاه نمیفرستد.
آمار ها نشان میدهد در کشور سالیانه 1 میلیون و 300 هزار راس گاو به کشتارگاه فرستاده میشوند که نسبت به سال های قبل و جمعیت گاو های موجود افزایش چشم گیری نداشته است.
واحد های تولیدی شرکت
شیرخام
شرکت کشت و دامپروری فکا با تولید بیش از 60 هزار تن شیر خام در سال یکی از تولید کنندگان بزرگ در سطح کشور است.برنامه شرکت برای افزایش تولید شیرخام تا سقف 200 تن در روز در سال 98 دنبال خواهد شد
واحد فرآوری ژنتیکی گوساله نر
شرکت فکا با ظرفیت تولید 300 راس گوساله نر با ارزش ژنتیکی بالا تنها مرکز تولید کننده این نوع محصول در خاورمیانه است.
واحد کود
ظرفیت تولید بیش از 360 تن کود کومپوست در سال
وضعیت سودآوری شرکت

شرکت در 9 ماهه سال 97 یک جهش بزرگ در سودآوری را رقم زده است این در حالی است که با توجه به ثبات نرخ فروش شیرخام در سال های اخیر شرکت حدود 19 تا 20 میلیارد سود خالص کسب میکرد و از کسب و کار خود حاشیه سود 23 تا 29 درصدی داشته.
اما در سال 97 با توجه به افزایش نرخ فروش شیرخام از 1440 تومان در هر لیتر به 1570 تومان رسیده است که در افزایش سودآوری شرکت نقش به سزایی داشته.
تلاطم های بازار گوشت قرمز باعث افزایش 96 درصدی نرخ فروش گوساله نر شده که یکی از دلایل افزایش سودآوری زفکا در شش ماهه دوم سال است.
همچنین شرکت اعلام کرده است تغییر سیاست در سن فروش گوساله نر ( گاو گوشتی) درآمد بیشتری را نصیب شرکت کرده است. تولید سالیانه 500 تن گوشت از گاو ماده نیز از جمله دلایل زفکا برای افزایش سودآوری در 3 ماهه پایانی سال است.
روند سودآوری فکا
روند با ثبات سودآوری شرکت در سال های قبل با رشد قابل توجه همراه شده که دلایل آن ذکر شد. اما براساس داده های موجود و با فرض تداوم فروش شرکت و پایداری سطح نرخ های فروش میتوان انتظار سود 1274 ریالی به ازای هر سهم را از زفکا داشت. هرچند که روند فروش شرکت در گزارش های ماهانه دی ماه این عدد را تایید میکند اما باید منتظر ماند تا عملکرد شرکت در 2 ماه منتهی به پایان سال 97 را نظاره گر بود.

نتیجه گیری
شرکت کشت و دامپروری فکا با فروش 90 میلیاردی خود در 9 ماهه سال 97 نشان داد در صورت ایجاد رقابت و آزاد سازی نرخ های فروش این صنعت میتواند جهش سودآوری خوبی را تجربه کند.
این موضوع زمانی اهمیت پیدا میکند که سرمایه ثبتی این دسته از شرکت ها عموما پایین است و سود بیشتر میتواند رفتاری اهرمی را در قیمت سهم به نمایش بگذارد.
بنابراین قیمت 8300 ریال برای عرضه اولیه این سهم نسبت به سرمایه ثبتی و ارزش جایگیزی و همچنین سودآوری شرکت عددی قابل قبول تلقی میشود.
دیدگاهتان را بنویسید