بدبینی بازار ها به توافق چین و آمریکا بر سر جنگ تجاری

بیش از یکسال است که آمریکا جنگ تجاری را بر علیه چین آغاز کرده است. اعمال تعرفه بیش از 100 میلیارد دلاری بر روی کالا های چینی باعث مناقشه دو ابر قدرت اقتصادی جهان شده است.
ترامپ از آغاز این جنگ وسیع یک هدف واضح و روشن داشته و آن هم کاهش کسری تجاری 250 میلیارد دلاری آمریکا و چین است.
فرصت 90 روزه برای دستیابی به توافق
ترامپ و شی جینگ پینگ در حاشیه اجلاس G20 در ابتدای دسامبر 2018 توافق کردند به مدت سه ماه برای دستیابی به یک توافق جامع درباره تجارت بین دو کشور برسند.
طبق این توافق مقرر شد آمریکا از ابتدای ژانویه 2019 به جای 200 میلیارد دلار تعرفه بر کالاهای چینی تنها 10 درصد از 25 درصد تعرفه های در نظر گرفته شده اعمال گردد؛ اما همزمان با این آتش بس میبایست مذاکرات فشرده برای دستیابی به یک توافق کاربردی بلند مدت ادامه پیدا کند
عدم خوشبینی بازار ها به مذاکرات روز جمعه
قرار است استیون منوچن وزیر خزانه داری آمریکا در صدر یک هیئت تجاری با معاون نخست وزیر چین دیدار و گفت و گو کند. اما به گفته هانا اندرسون تحلیلگر برجسته جی چی مورگان بازار طی این هفته نوسانات زیادی را تجربه میکند و احتمال دریافت نتیجه از این نشست بسیار کم است.
هانا اندرسون معتقد است زمان برای حل و فصل موضوعات مطرح شده که باعث به وجود آمدن جنگ تجاری بین دو کشور است، بسیار محدود است و نمیتوان انتظار داشت این مشکلات ساختاری طی 90 روز حل و فصل شود.
اما از سوی دیگر دو کشور در حاشیه اجلاس G20 یک گام از مواضع سخت خود عقب نشینی کردند و چین علاوه بر قبول مذاکره بر سر این موضوع اعلام کرد حجم واردات کالای کشاورزی، نفت و گاز و محصولات پتروشیمی و تولیدات صنعتی از آمریکا را افزایش میدهد.
این درحالی است که استیون منوچن وزیر خزانه داری آمریکا این گونه خرید ها و تصمیمات دوره ای را بی فایده میداند و معتقد است برای حل این مشکلات باید یک مکانیزم طراحی گردد تا دو کشور با حفظ منافع ملی به تجارت با یکدیگر بپردازند.
مشکلات عمده بین دو کشور
آمریکا مدعی است چین حقوق و مالکیت معنوی شرکت ها و محصولات آمریکایی را نقض میکند و همچنین با اختلال در نرخ تبدیل یوآن به دلار قوانین سازمان تجارت جهانی را زیر پا گذاشته است.
اما مشکلات آمریکا و چین ابعاد سیاسی و امنیتی هم دارد. چندی قبل مقامات آمریکایی خبر از نفوذ گسترده سایبری چینی ها به آمریکا دادند.
حل فصل این مناقشات به طور یقین به زمانی بیش از 90 روز نیاز دارد و البته بازار های جهانی از تصمیمات و اظهار نظر مقامات دو کشور تاثیر میپذیرند و احتمالا هفته های نوسانی زیادی را طی خواهند کرد.
بنابر نظر کارشناسان، بازار ها درباره فرصت 90 روزه ترامپ بیش از اندازه خوشبین بودند. تصور اینکه تمام مشکلات و ایجاد مکانیزم ها در 3 ماه توافق و اجرائی شوند غیر منطقی است.
هوآوی مورد هدف حملات آمریکا
حدود دو ماه قبل منگ وانژو مدیر مالی هوآوی در کانادا به علت نقض تحریم های ایالات متحده علیه ایران بازداشت شد. هرچند مدیران هوآوی این اتهام را رد و آن را بی اساس میدانند اما شاید بتوان این اقدام را بخشی از یک برنامه فشار بر هوآوی دانست.
همزمان اروپا اعلام کرد در طرح خود مبنی بر ایجاد و گسترش شبکه 5G توسط این غول تکنولوژی چینی بازنگری میکند.
بازار ها در انتظار پایان جنگ تجاری
بورس آمریکا روز جمعه را با ثبت عملکردی مثبت به کار خود پایان داد. ثبت 1.09 درصد افزایش در شاخص S&P500 و افزایش 1.74 درصدی داوجونز و همچنین رشد 0.61 درصدی نزدک نشان دهنده تمایل و خوشبینی بازار ها به حل و فصل این مناقشه تجاری دارد.
اما بورس شانگهای با افت 1.37 درصدی عملکرد ضعیفی برجای گذاشت.
به نظر میرسد حصول نتیجه در این فرصت کوتاه سخت و دشوار باشد از طرفی ترامپ قصد دارد تعرفه های بیشتری را بر روی کالاهای چینی اعمال کند که به نظر نمیرسد مذاکرات روز جمعه 1 مارس بتواند او را از این تصمیم منصرف کند.
دیدگاهتان را بنویسید